In Leiden is vanaf volgend jaar een nieuwe journalistieke prijs te winnen

Het Leids Mediafonds (LMF) looft voortaan jaarlijks een prijs van vijfduizend euro uit voor een journalistieke productie die in Leiden of de Leidse regio tot verandering heeft geleid. Dat is in november 2021 bekendgemaakt. De eerste uitreiking is op 17 maart 2022.
Journalisten kunnen zichzelf nomineren of door anderen genomineerd worden. De deadline voor aanmelding is 31 december 2021. Met de prijs wil het bestuur van het LMF onderzoek en verdieping in de lokale journalistiek verder bevorderen.
“Want dat is de hoofdtaak van het Leids Mediafonds”, stelt voorzitter Bob Nieman in een interview met Sleutelstad. “De prijs is voor een journalistieke productie die is opgepikt door de doelgroep en het beoogde resultaat opleverde. Daarbij kan je denken aan veranderende inzichten, publiek debat, discussie in de politiek of een gang naar de rechter.” Het geldbedrag kan de winnaar besteden aan een journalistiek onderzoeksproject naar vrije keuze. Dit staat los van de jaarlijkse aanvraagronden van het Leids Mediafonds.”
Er zijn drie criteria waarmee de impact van de producties wordt gemeten. Deze zijn bereik, politieke of juridische invloed en de mate waarin de productie het publieke debat aanwakkerde. Ook wordt er een publieksmeting gehouden, staat op de website van het LMF. Als van alle producties een top drie is gemaakt, krijgen vijfhonderd Leidenaren deze selectie voorgelegd. Vervolgens moeten zij aangeven welke productie het meest bekeken of het best gewaardeerd is.

journalistenprijs Leiden